W dniu 16 października 2017 r. obchodzony był Światowy Dzień Żywności. Z tej okazji uczniowie z klasy 4a uczestniczyli w akcji edukacyjnej przygotowanej przez Bank Żywności z Luboszyc. Kampania prowadzona była pod hasłem Nie marnuj jedzenia. Jej celem było budowanie szacunku do żywności i uwrażliwienie najmłodszych na problem, jakim jest jej marnowanie.
Zajęcia w szkole prowadził wiceprezes organizacji p. Edward Ambicki. Przybliżył uczestnikom skalę zjawiska w Polsce i na świecie. Wskazał przyczyny wyrzucania artykułów spożywczych oraz wymienił konkretne produkty, które trafiają do kosza. Czwartoklasiści dowiedzieli się, jak zapobiegać temu zjawisku. Otrzymali także wskazówki o tym, jak umiejętnie zarządzać jedzeniem, jak je przechowywać oraz jaki ma to wpływ na środowisko.
Uczniowie poza warsztatami o niemarnowaniu żywności mieli okazję poznać zasady i sposoby pracy Banków Żywności.
Spotkanie zakończyło się słodkim poczęstunkiem.
Żywność jest zbyt ważna, żeby ją wyrzucać, zatem czas zmienić przyzwyczajenia i złe nawyki.