zasponsoruj

W dniu 16 października 2017 r. obchodzony był  Światowy Dzień Żywności. Z tej okazji uczniowie  z klasy 4a uczestniczyli w akcji edukacyjnej przygotowanej przez Bank Żywności z  Luboszyc. Kampania prowadzona była pod hasłem Nie marnuj jedzenia.   Jej celem było budowanie szacunku do żywności i uwrażliwienie najmłodszych  na problem, jakim jest jej marnowanie.

Zajęcia w szkole prowadził wiceprezes organizacji  p. Edward Ambicki. Przybliżył uczestnikom skalę zjawiska w Polsce i na świecie. Wskazał  przyczyny wyrzucania artykułów spożywczych oraz wymienił  konkretne produkty, które trafiają do kosza. Czwartoklasiści dowiedzieli się, jak  zapobiegać temu zjawisku. Otrzymali także wskazówki o tym, jak umiejętnie zarządzać jedzeniem, jak je przechowywać oraz jaki ma to wpływ na środowisko.

Uczniowie poza warsztatami o niemarnowaniu żywności mieli okazję poznać zasady i sposoby pracy Banków Żywności.

Spotkanie zakończyło się słodkim poczęstunkiem.

Żywność jest zbyt ważna, żeby ją wyrzucać, zatem czas zmienić przyzwyczajenia i złe nawyki.

 

 

Facebook