zasponsoruj

bzo naglowek

euro logo 

Bank Żywności w Opolu przekazuje pomoc żywnościową w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa (PO PŻ) przyczyniać się będzie do ograniczania ubóstwa poprzez zwiększenie bezpieczeństwa żywnościowego osób najbardziej potrzebujących i realizację działań na rzecz włączenia społecznego.

Pomoc w ramach PO PŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie), stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.

Organizacje  realizujące proces dystrybucji artykułów spożywczych wśród osób najbardziej potrzebujących zobowiązane są prowadzić działania w ramach środków towarzyszących mające na celu w szczególności:

  • włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych,
  • pomoc towarzyszącą niezbędną do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej),
  • wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego.

Poza powyższymi działaniami realizowanymi w ramach działań statutowych organizacji, prowadzone będą również działania współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w formie:

  • warsztatów kulinarnych dla różnych grup pokoleniowych z udziałem ekspertów  kulinarnych, kuchmistrzów i dietetyków pokazujących różne możliwości przygotowania potraw i wykorzystania artykułów spożywczych,
  • warsztatów dietetycznych i dotyczących zdrowego żywienia,
  • programów edukacyjnych mających na celu zapoznanie z zasadami zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowaniu żywności,
  • warsztatów edukacji ekonomicznej (nauka tworzenia, realizacji i kontroli realizacji budżetu domowego, ekonomicznego prowadzenia gospodarstwa domowego, z uwzględnieniem wszystkich finansowych i rzeczowych dochodów rodziny, w tym darów żywnościowych).

Osoby kierowane są do pomocy przez ośrodki pomocy społecznej, a w przypadku osób bezdomnych, mogą być także kierowane bezpośrednio przez organizację partnerską.

Dodatkowo, każda z organizacji partnerskich regionalnych (OPR – np. banki żywności) i organizacji partnerskich lokalnych (OPL – m.in. organizacje partnerskie banków żywności) we współpracy z ośrodkami pomocy społecznej (OPS) zobowiązana jest:

  • dostarczać odbiorcom pomocy informacje o miejscach, w których osoby mogą skorzystać z działań w ramach projektów EFS oraz pomoc osobom potrzebującym w korzystaniu z takich działań,
  • współpracować z OPS w celu udzielenia pomocy osobom korzystającym ze wsparcia FEAD na drodze do aktywizacji społecznej,
  • oceniać w uzgodnieniu z OPS czy poszczególne osoby objęte pomocą żywnościową wymagają wsparcia aktywizacyjnego oraz informować odbiorców końcowych o możliwościach uzyskania takiego wsparcia ze środków EFS w poszczególnych regionach (informowanie o możliwości uczestnictwa w konkretnych projektach),
  • kierować osoby zgłaszające chęć korzystania z pomocy żywnościowej do OPS celem oceny w zakresie możliwości objęcia wsparciem aktywizacyjnym.

Opracowano na podstawie informacji ze strony Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej (http://www.mpips.gov.pl/pomoc-spoleczna/programy/programu-operacyjnego-europejskiego-funduszu-najbardziej-potrzebujacym-2014-2020/program-operacyjny-pomoc-zywnosciowa-2014-2020-po-pz).

 DANE TELEADRESOWE ORGANIZACJI WSPÓŁPRACUJĄCYCH (OPL):

  1. Towarzystwo Pomocy im. Św. Brata Alberta Koło Bielickie  48-316 Łambinowice  Bielice 127
  2. Towarzystwo Pomocy im. Św. Brata Alberta Koło Brzeskie Pępice 81  49-351 Przylesie
  3. Stowarzyszenie Monar Dom dla Osób Bezdomnych i Najuboższych MARKOT ul. Dąbrowszczaków 11 47-230 Kędzierzyn-Koźle
  4. Chrześcijańska Służba Charytatywna filia Nysa ul. Mariacka 18/1 48-304 Nysa
  5. Stowarzyszenie Emerytów Rencistów i Inwalidów „Sami Dla Siebie” 46-100 Namysłów , Rynek – Ratusz 1
  6. OPS Popielów ul. Powstańców 12 Popielów
  7. Chrześcijańskie Stowarzyszenie Dobroczynne ul.Dworcowa 12 47-330 Zdzieszowice
  8. Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju Wsi Goświnowice ul. Radzikowicka 8a  48-381 Goświnowice
  9. Stowarzyszenie „Janko Muzykant” ul.Warszawska 11 46-320 Praszka
  10. OPS Lubrza ul. Wolności Lubrza
  11. OPS Kamiennik ul. 1 Maja 69 Kamiennik
  12. OPS Wilków ul. Wrocławska 16 Wilków
  13. OPS Domaszowice ul.Główna 24a Domaszowice
  14. OPS Głogówek ul.Batorego 8 Głogówek
  15. OPS Strzelce Opolskie ul. Krakowska 16 Strzelce Opolskie
  16. OPS Komprachcice ul. Bilińskiego 2 Komprachcice
  17. Centrum Aktywizacji Zawodowej Bezdomnych i Wolontariatu Ziemi Nyskiej ul. Marciacka 48-304 Nysa
  18. Towarzystwo Kulturalno-Społeczne Romów ul. Sosnowiecka 3/1 48-100 Głubczyce
  19. H2O Opole ul. Wandy 2/5 Opole

Podprogram 2015 jest kontynuacją Podprogramu 2014, w ramach którego 29 organizacji objęło wsparciem żywnościowym 7989 osób, przekazując 86 306 kg w tym: mleko, olej, cukier, mielonka wieprzowa i makaron świderki.

HARMONOGRAM PROWADZONYCH DZIAŁAŃ BĘDZIE DOSTĘPNY WKRÓTCE

 

Facebook