zasponsoruj

29 września 2018 r. pracownicy  Banku Żywności w Opolu uczestniczyli w III Targach Ekonomii Społecznej organizowanych przez Urząd Marszałkowski Województwa Opolskiego. 
rozmowach prowadzonych z członkami organizacji społecznych uczestniczącymi w Targach oraz z indywidualnymi osobami, pracownicy Banku prezentowali zakres działań związanych z pomocą żywnościową dla osób najbardziej potrzebujących.
Przybliżali  zainteresowanym tematy związane m.in. z programem "Nie marnuj żywności" czy organizacją zbiórek żywności. Przedstawili również niektórym zainteresowanym organizacjom społecznym możliwość przystąpienia do Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
Stoisko Banku Żywności w Opolu cieszyło się dużym zainteresowaniem.
 
10 września 2018 r. w Centrum Dialogu Obywatelskiego Urzędu Miasta Opola odbyło się spotkanie szkoleniowe z Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa - Podprogram 2018.
Podczas spotkania dokonano:
- podsumowania Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa  Podprogram 2017,
- omówienia zmian w Wytycznych POPŻ Podprogram 2018,
- przedstawienia harmonogramu działań  (ATM;DT) w Podprogramie 2018,
- omówiono rozporządzenie dotyczące danych osobowych RODO na realizację POPŻw zakresie nowych obowiązków i procedur.
 
 

Zaproszamy na spotkanie dotyczące Podprogramu 2018. Odbędzie się 10 września o godz. 10:00 w Centrum Dialogu Obywatelskiego w Opolu ul. Koraszewskiego 7-9.

Na spotkaniu zostaną omówione następujące tematy:

- Podsumowanie Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa – Podprogram 2017

- Zmiany w wytycznych POPŻ – Podprogram 2018 oraz omówienie umów pomiędzy OPR a OPL

- Plan realizacji POPŻ  -Podprogram 2018 tj. planowany harmonogram działań(ATM;DT), sprawozdawczość oraz monitoring.

- RODO – wpływ rozporządzenia dot. danych osobowych na realizację POPŻ - omówienie definicji,procedur,nowych obowiązków.

- Wyniki i wnioski z kontroli ATM i DT w OPL przeprowadzonych przez KOWR

 

Wszystkich zainteresowanych serdecznie zapraszamy.

20 kwietnia 2018 r. odbyło się walne Zebranie Banku Żywności w Opolu, podczas którego przedstawiono Sprawozdanie z działalności Zarządu za 2017 r. Przewodnicząca Komisji Rewizyjnej p. Teresa Rojek przedstawiła sprawozdanie z kosztów i dochodów Banku Żywności w Opolu w 2017 r.

Podczas spotkania :

- zatwierdzono sprawozdanie merytoryczne i finansowe za 2017 r.,

- udzielono absolutorium dla Zarządu za 2017 r.,

- przedstawiono i zatwierdzono do realizacji Plan Działalności na 2017 – 2018 r.,

- zaprezentowano Plan dostaw produktów żywnościowych i dystrybucji FEAD 2014-2020.

Prezes Polskiego Związku Emerytów, Rencistów i Inwalidów z Namysłowa zwrócił się do zebranych z apelem o przygotowanie wystąpienia Banku Żywności w Opolu do Ministra Polityki Społecznej w sprawie zwiększenia granic dochodowych potrzebnych do otrzymania żywności z Podprogramu POPŻ. Pan Edward Ambicki - Wiceprezes Banku Żywności w Opolu powiedział, że podczas spotkania w Warszawie przedstawi stanowisko zgłoszone przez środowisko emerytów, rencistów i inwalidów z województwa opolskiego.

 

Wczoraj odebraliśmy auto dofinansowane ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Od dzisiaj rozwozi żywność. Pozostaje nam odpowiednie oznakowanie i na pewno zostanie przez was rozpoznane.

 

Zostaliśmy laureatem Opolskich Niezapominajek 2016 na najlepszą organizację pozarządową województwa opolskiego 2016 roku. To ogromne wyróżnienie. Cieszymy się ogromnie z wyróżnienia i dziękujemy za głosy!

 

          

 

Zbiórka żywności "DODAJ ŚWIĘTOM SMAKU"

21 Świąteczna Zbiórka Żywności  1 – 3 grudnia zakończona

W dniach 01-03.12.2017 odbyła się 21 Świąteczna Zbiórka Żywności pod nazwą  "Dodaj Świętom Smaku". W województwie opolskim ponad 294 wolontariuszy zbierało żywność w 37 sklepach. Łącznie udało się zebrać 10 741,11 kg żywności, która niebawem trafi do najbardziej potrzebujących. Dziękujemy za zaangażowanie i liczymy na pomoc w przyszłym roku. 

 szż

W dniu 24.11.2017 r. w Szkole Podstawowej w Steblowie została przeprowadzona gra w ramach konkursu "Delma Extra Stołówka". Wzięło w niej udział 49 dzieci z klas 2-6. Tematyka gry dotyczyła niemarnowania żywności. Uczestniczy wykazali się dużą wiedzą z tego zakresu.

 

 

 

DODAJ ŚWIĘTOM SMAKU

Rusza 21 Świąteczna Zbiórka Żywności

1-3 grudnia

 

Żywa choinka czy sztuczna? Zupa grzybowa, rybna czy barszcz czerwony? Prezenty do 50 czy do 100 złotych? Osoby potrzebujące mają przed świętami nieco inne dylematy: ciepły posiłek czy ciepłe ubranie? W ferworze świątecznych zakupów nie zapominajmy o najuboższych. Już 1 grudnia rusza 21. Świąteczna Zbiórka Żywności. Organizatorem wydarzenia jest Federacja Polskich Banków Żywności. Dodajmy świętom smaku!

W zeszłym roku na terenie województwa opolskiego jedzenie ze Zbiórki trafiło do ok. 1600 osób. Teraz będzie prowadzona w 37 sklepach, 10 miejscowościach i przez ok. 300 wolontariuszy.

 1-3 grudnia – od tego weekendu naprawdę wszystko zależy. Bank Żywności w Luboszycach zwraca się o wsparcie akcji, bo nikt nie może zostać bez jedzenia na święta!

- Pomóc może każdy i każda pomoc ma znaczenie. By odmienić czyjś los często wystarczą małe dobre gesty wielu ludzi, które zsumowane, przynoszą realną i odczuwalną poprawę w życiu innych osób. – podkreśla Edward Ambicki, Wiceprezes Banku Żywności w Luboszycach.

Obecnie najpotrzebniejszymi produktami są mąka, olej, cukier, konserwy, przetwory warzywne i owocowe, słodycze oraz bakalie.

Świąteczna Zbiórka Żywności odbywać się będzie pod hasłem „Dodaj Świętom Smaku.” Podzielenie się jedzeniem to najpiękniejszy, codzienny gest, który świadczy o tym, jak bardzo zależy nam na innych. A chęć, by ci inni mieli równie wspaniałe święta co my sami, to dowód, że mieszkańcy województwa opolskiego wiedzą co znaczy empatia – tłumaczy Edward Ambicki.

Wszystkie szczegóły na temat Banków Żywności oraz Świątecznej Zbiórki Żywności czekają na stronie www.bankizywnosci.pl. Można tam znaleźć też listę sklepów, w których będzie prowadzona zbiórka.

 

Partnerzy

W tym roku partnerami strategicznym Świątecznej Zbiórki Żywności jest producent ziół i przypraw marki Kamis - firma McCormick Polska. Zbiórka odbędzie się w sklepach sieci handlowych: Auchan, Biedronka, Carrefour, Intermarché, Kaufland, Lidl, Mila, Netto, Piotr i Paweł, POLOmarket, Stokrotka, Tesco

 

 

O Bankach Żywności:

Federacja Polskich Banków Żywności jest organizacją pożytku publicznego (KRS 0000063599), której misją jest przeciwdziałanie marnowaniu żywności i niedożywieniu w Polsce. Federacja Polskich Banków Żywności zrzesza 32 Banki Żywności działające na terenie całego kraju. Banki Żywności udzielają codziennej, bezpłatnej pomocy żywnościowej blisko 3 500 organizacjom i instytucjom społecznym, za pośrednictwem których trafia ona do 2 000 000 osób najbardziej potrzebujących.

Partnerzy

O McCormick Polska:

Firma jest obecna w Polsce od 2011 roku. Jej główna siedziba znajduje się w Stefanowie. McCormick Polska zatrudnia 800 osób. Firma jest krajowym liderem w ilości sprzedaży na rynku przypraw i musztard, które oferuje pod markami KAMIS i Galeo.

Od 2012 roku McCormick Polska jest Partnerem Strategicznym Świątecznej Zbiórki Żywności. W zeszłym roku firma McCormick Polska oraz Federacja Polskich Banków Żywności rozpoczęły realizację programu „Kulinarnie mocni”, w ramach którego edukują na temat doboru odpowiednich przypraw i ziół dla wydobycia oraz podkreślenia głębi smaku potraw złożonych z podstawowych składników. W kwietniu 2013 r. firma została wyróżniona nagrodą im. Jacka Kuronia przyznawaną przez Federację Polskich Banków Żywności, jako „Darczyńca roku 2012”.

 

partnerzy

W dniu 16 października 2017 r. obchodzony był  Światowy Dzień Żywności. Z tej okazji uczniowie  z klasy 4a uczestniczyli w akcji edukacyjnej przygotowanej przez Bank Żywności z  Luboszyc. Kampania prowadzona była pod hasłem Nie marnuj jedzenia.   Jej celem było budowanie szacunku do żywności i uwrażliwienie najmłodszych  na problem, jakim jest jej marnowanie.

Zajęcia w szkole prowadził wiceprezes organizacji  p. Edward Ambicki. Przybliżył uczestnikom skalę zjawiska w Polsce i na świecie. Wskazał  przyczyny wyrzucania artykułów spożywczych oraz wymienił  konkretne produkty, które trafiają do kosza. Czwartoklasiści dowiedzieli się, jak  zapobiegać temu zjawisku. Otrzymali także wskazówki o tym, jak umiejętnie zarządzać jedzeniem, jak je przechowywać oraz jaki ma to wpływ na środowisko.

Uczniowie poza warsztatami o niemarnowaniu żywności mieli okazję poznać zasady i sposoby pracy Banków Żywności.

Spotkanie zakończyło się słodkim poczęstunkiem.

Żywność jest zbyt ważna, żeby ją wyrzucać, zatem czas zmienić przyzwyczajenia i złe nawyki.

 

 

Światowy Dzień Żywności ustanowiony został w 1979 roku przez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Jest obchodzony corocznie, na całym świecie, w dniu 16 października. Jego celem jest pogłębianie świadomości opinii publicznej na temat globalnych problemów żywnościowych i wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem i niedożywieniem.

Obchody Światowego Dnia Żywności mają miejsce co roku, również w wielu polskich miastach. Dzieje się to dzięki zaangażowaniu dzieci, młodzieży, nauczycieli, ogromnej liczbie wolontariuszy oraz organizacji pozarządowych.

Każdego roku obchodzą go również Banki Żywności. Podejmujemy szereg inicjatyw pragnąc przy tej okazji zwrócić uwagę na paradoks związany z tym, że w naszym kraju problem niedożywienia ciągle dotyczy ponad kilku milionów ludzi żyjących w ubóstwie, podczas gdy jednocześnie jesteśmy w europejskiej czołówce, jeśli chodzi o marnowanie żywności. Podejmujemy również liczne działania edukacyjne aby zapobiegać temu zjawisku

Organizowane przez nas wydarzenia skierowane są do mieszkańców miast i wsi, dziennikarzy, uczniów, rodziców i nauczycieli. Z reguły są to pikniki, warsztaty, prezentacje, pokazy kulinarne, koncerty, debaty, happeningi, konferencje prasowe. Wraz z firmą Millward Brown przygotowaliśmy także raport „Nie marnuj jedzenia” nagłaśniając go w mediach regionalnych i ogólnopolskich. W ramach działań edukacyjnych zorganizowaliśmy również wycieczki dla dzieci do sadów i przetwórni owoców, uświadamiając im pochodzenie i wartość jedzenia, które wiele z nich na co dzień widzi jedynie w sklepie.    

Dodatkowo przygotowaliśmy szereg materiałów promocyjnych z informacją o Światowym Dniu  Żywności, takich jak: plakaty, ulotki, magnesy i kamizelki.

nie marnuj2

W dniach 29-30.09.2017 odbyła się krajowa zbiórka żywności "Podziel się posiłkiem". W województwie opolskim ponad 240 wolontariuszy zbierało żywność w 28 sklepach. Łącznie udało się zebrać 6564,907 kg żywności, która niebawem trafi do najbardziej potrzebujących. Dziękujemy za zaangażowanie i liczymy na pomoc w przyszłym roku. 

21768187 1508928742522069 3458309294297581468 n

Dołącz do zbiórki żywności w jednym z ponad 2000 sklepów w całej Polsce. W dniach 29-30.09 kup dowolne produkty z poniższej listy.

 

podziel sie posikiem 1

Lista sklepów w OPOLU:

NETTO UL. OLESKA 93

BIEDRONKA UL. WROCŁAWSKA 3

BIEDRONKA UL. FABRYCZNA 1

TESCO - SM UL. GROTA ROWECKIEGO 15

TESCO - HM UL. OZIMSKA 72

CARREFOUR UL. DĘBOWA 1 

CARREFOUR UL. NIEMODLIŃSKA 21

Dodatkowo do końca października na portalu charytatywni.allegro.pl/podzielsieposilkiem można kupić paczki z żywnością dla niedożywionych dzieci. 

Paczki kosztują: 5, 10, 15 i 50 zł. Każda paczka to odpowiednio 3, 6, 7 lub 15 posiłków dla dzieci. Bankom Żywności udało się wynegocjować specjalną cenę na produkty spożywcze. 
Dzięki uprzejmości Auchan, każda paczka zawiera od kilku do kilkunastu
produktów spożywczych. Tym bardziej zachęcamy do zakupów 
na charytatywni.alegro.pl!  

Milion dzieci w Polsce żyje w skrajnym ubóstwie

W skrajnym ubóstwie w Polsce  żyje 10% dzieci i młodzieży do 18 roku życia, to jest prawie milion! Dlatego jeszcze raz bardzo zachęcamy do wzięcia udziału w zbiórce i rozwiązywania problemu ubóstwa i niedożywienia polskich dzieci! 

21768187 1508928742522069 3458309294297581468 n

PODZIEL SIĘ POSIŁKIEM

 

W tym roku rusza III edycja Nagrody Publiczności w Konkursie „Opolska Niezapominajka” dla najlepszej organizacji pozarządowej Województwa Opolskiego.

Na podstawie „Regulaminu przyznawania tytułu „Opolska Niezapominajka” dla najlepszej organizacji pozarządowej Województwa Opolskiego” mieszkańcy Województwa Opolskiego mają możliwość wybrania najlepszej organizacji pozarządowej 2016 roku w głosowaniu internetowym. Organizacja, której kandydatura otrzyma największą liczbę głosów otrzyma „Nagrodę Publiczności”. Potwierdzeniem otrzymania nagrody jest dyplom i statuetka.  

Głosy można oddawać na jedną z organizacji zgłoszonych w 2017 roku do Tytułu Opolska Niezapominajka 2016 rokuKażdy mieszkaniec Województwa Opolskiego może oddać tylko jeden głos na jedną organizację.

Głosowanie odbywać się będzie w dniach od 11 września 2017 r. do 22 września 2017 r.

 Głosowanie odbywa się pod adresem: http://www.opolskie.pl/glosowanie-opolska-niezapominajka-2016/

 

 

ZAGŁOSUJ NA NAS!

niezapominajka

bzo naglowek

euro logo 

 

W dniu 17.08.2017 r. o godz. 10:00 w Opolu przy ul. B. Koraszewskiego 7-9 (Centrum Dialogu Obywatelskiego) odbyło się szkolenie dot. Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017.

 

Przedstawiamy harmonogram spotkania z tego dnia.

  1. Przywitanie uczestników szkolenia.
  2. Podsumowanie Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa Podprogram 2016:
    - dystrybucja żywności
    - działania towarzyszące.
  3. Dyskusja nad Podprogramem 2016.
  4. Zapoznanie z Wytycznymi MRPiPS dotyczącymi Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017.
  5. Omówienie działań Banku Żywności (OPR) i organizacji (OPL) w Programie Operacyjnym Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017:
    - przedstawienie wielkości żywności dla poszczególnych organizacji i OPS (OPL) w Podprogramie 2017
  6. Dyskusja oraz wnioski.
  7. Zakończenie szkolenia.

 

IMG 20170817 103603 BURST001 COVER

 

bzo naglowek

 

W dniu 20.04.2017 r. o godz. 10.00 w Centrum Dialogu Obywatelskiego w Opolu przy ul. Koraszewskiego 7-9 odbyło się Walne Zebranie Banku Żywności w Opolu. Poniżej przedstawiamy fotorelację z tego dnia.

 

bzo naglowek

Wielkanocna Zbiórka Żywności

 W 2017 roku Wielkanocna Zbiórka Żywności odbyła się w dniach 31.03 - 02.04.2017 w 6 miejscowościach, tj.: Opole, Grodków, Głubczyce, Strzelce Opolskie, Zawadzkie, Olesno.

wielkanocna zbiorka zywnosci

 

Wzięło w niej udział ok. 159 wolontariuszy, którzy odbierali produkty od darczyńców w 24 sklepach, tj.: BIEDRONKA, EMMA MARKET, TESCO, POLOMARKET, LIDL, INTERMARSCHE, NETTO, SEDAL, SPOŁEM.  

 Udało się w sumie zebrać 4681,719 kg żywności, co pozwoliło na przygotowanie  ok. 460 paczek przed Świętami Wielkiej Nocy dla osób, których ta pomoc jest wielkim wsparciem. Jeszcze raz mieszkańcy Opolszczyzny okazali się hojni i nie zawiedli naszych oczekiwań.

 

Wszystkim darczyńcom bardzo dziękujemy.  

                                                                       

bzo naglowek

 

W dniu 20.04.2017 r. o godz. 10.00 w Centrum Dialogu Obywatelskiego w Opolu przy ul. Koraszewskiego 7-9 odbędzie się Walne Zebranie Banku Żywności w Opolu. Poniżej przedstawiamy porządek zebrania.

 

           1. Przywitanie zebranych.      

           2.Stwierdzenie prawomocności zebrania.                                                                           

           3.Wybór Przewodniczącego zebrania.                                                                     

           4.Wybór protokolanta i Komisji Uchwałowej  .                                                                                                   

           5.Przyjęcie porządku zebrania.                                                              

           6.Zatwierdzenie protokołu z poprzedniego  Walnego Zebrania .     

           7.Sprawozdanie z działalności Zarządu za 2016 r.  – prezes Jan Burniak  

           8.Sprawozdanie Komisji Rewizyjnej za 2016 r.  

              Przedstawienie Sprawozdania z kosztów i dochodów za 2016 r. oraz  bilansu zamknięcia na 31.12.2016 r. – Pani  Teresa Rojek –

              przewodnicząca komisji rewizyjnej.                                                                                                 

          9.Dyskusja nad w/w sprawozdaniami i wynikiem  finansowym  za 2016 r. 

        10.Zatwierdzenie  sprawozdań merytorycznego i finansowego za 2016r.

        11.Udzielenie absolutorium dla  Zarządu za 2016r.                                       

                    - Jan Burniak  - prezes;                                                                                        

                    - Edward Ambicki – wiceprezes;                                                                          

                    - Mariusz Gąsiorowski – członek zarządu ;                                                  

                    - Jan Leszek Wiącek – członek zarządu ;                                                                  

                    - Andrzej Kowalczyk – członek zarządu                                   

        12.Przedstawienie planu działania na 2017 r.  - prezes                                                                                

              a/ dyskusja                                                                               

        13.Zatwierdzenie Planu działania na  2017 r.                                          

        14.Ustalenie  wysokości składek   na 2018 r.                                           

             a/dyskusja                             

        15.Podjęcie Uchwały w sprawie składek na 2018 r.                                        

        16.Przedstawienie planu dostaw produktów  i dystrybucji                 

              FEAD 2014 -2020  - Prezes                                                                                                   

        17.Przedstawienie zasad kwalifikacji osób do FEAD 2017 , wielkość  przydziału   żywności skład paczki żywnościowej na cały rok przekazanej  

             przez Bank Żywności w Opolu - Wiceprezes  - Edward Ambicki                                                     

         18.Dyskusja.                                                                                       

         19.Sprawozdanie Komisji uchwał i wniosków .                                                   

         20.Sprawy różne.                                                                                                

    21.Zakończenie zebrania.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

                                                                za  Zarząd

                                                       prezes : Jan Burniak

 

W dniu 02.12.2016 w Urzędzie Marszałkowskim, w sali Orła Białego odbyło się spotkanie dotyczące realizacji zadań w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2014. Organizatorem była Agencja Rynku Rolnego w Opolu, która zaprosiła Bank Żywności w Opolu, Caritas, Polski Komitet Pomocy Społecznej, kierownicy Ośrodków Pomocy Społecznej z Opolszczyzny oraz władze gmin województwa opolskiego.

bzo naglowek

euro logo 

Informacja o prowadzonych Działaniach Towarzyszących w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w ramach Podprogramu 2015.

W dniu 26.08.2015r. w Ośrodku Pomocy Społecznej w Głogówku (OPL) zostaną przeprowadzone warsztaty z zakresu Działań Towarzyszących Podprogramu 2015:

  • warsztaty dietetyczne

Planowana godzina rozpoczęcia 10.00. Warsztaty zostaną przeprowadzone przez wyspecjalizowanych trenerów realizujących Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 w ramach Europejskiego Funduszu Najbardziej Potrzebującym Podprogram 2015.

bzo naglowek

euro logo 

Nabór ofert został zakończony 30.06.2015 roku. Przy wyborze ofert kierowano się wymogami technicznymi pojazdu, zasadą konkurencyjności oraz należytego zarządzania finansami zgodnie z art. 30  Rozporządzenia Parlamentu  Europejskiego i Rady (UE, Euratom) nr 966/2012 w sprawie zasad finansowych mających zastosowanie do budżetu ogólnego Unii. Do transportu żywności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w ramach Podprogramu wybrano ofertę:

Transport Towarowy Alfred Deć

 

Facebook