Bank Żywności w Opolu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2021 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie styczeń 2022 – październik 2022.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny),
- mleczne (mleko UHT),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały),
- tłuszcze (olej rzepakowy).
Współpracowaliśmy z 64 Organizacjami Partnerskimi Lokalnymi z terenu województwa opolskiego
Pomoc żywnościowa trafiła do 21 497 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa opolskiego
Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 482 ton żywności;
- 82 014 paczek żywnościowych;
- 0 posiłków.
W ramach Podprogramu 2021 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 78 warsztatów edukacyjnych, w których wzięły 665 osoby
Rodzaje warsztatów:
- edukacji finansowej - 24 spotkań dla 601 uczestników
- żywieniowo dietetycznych – 55 spotkań dla 64 uczestników
- kulinarnych – 0 spotkań dla 0 uczestników
- niemarnowania żywności - 0 spotkań dla 0 uczestników
- innych działań aktywizujących - 0 spotkań dla 0 uczestników.