Nabór ofert na trenera w zakresie działań towarzyszących POPŻ 2014-2020
- Kategoria: Działania Towarzyszące 2018
- Odsłony: 306
Nabór ofert na trenera w zakresie działań towarzyszących POPŻ 2014-2020
Bank Żywności w Opolu ogłasza nabór ofert na trenerów w zakresie działań towarzyszących w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w ramach środków w Podprogramie 2019 mających na celu wzmocnienie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego.
W ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w ramach środków w Podprogramie 2019, Bank Żywności w Opolu z siedzibą w Luboszycach, ul. Czarnowąska 5a, poszukuje trenera do przeprowadzenia następujących działań:
– warsztaty kulinarne dla różnych grup wiekowych z udziałem ekspertów kulinarnych, kuchmistrzów, dietetyków, pokazujące różne możliwości przygotowania potraw i wykorzystania dostępnych artykułów spożywczych. Celem warsztatów będzie nauka prawidłowego sposobu odżywiania się, zgodnego z potrzebami organizmu oraz trwałe ukształtowanie nawyków żywieniowych gwarantujących właściwy rozwój człowieka. Czas trwania ok 2 h.
-warsztaty dietetyczne i dotyczące zdrowego żywienia. Celem warsztatów będzie przekazanie beneficjentom wiedzy na temat racjonalnego odżywiania, ekologicznego
i zdrowego stylu życia. Czas trwania ok 2 h.
Oferta obejmuje: Przeprowadzenie warsztatów w miejscu wskazanym przez organizatora. Miejscem tym są siedziby organizacji partnerskich o zasięgu lokalnym województwa opolskiego.
Cena i zdobyte doświadczenie jest podstawowym kryterium oceny ofert.
Osoby / Firmy zobowiązane są spełnienia wymogów zawartych w wytycznych do Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 w Podprogramie 2019, oraz wytycznych dla trenerów Banku Żywności w Opolu. Wybrane osoby zostaną zatrudnione jako trenerzy na podstawie umów cywilno–prawnych lub w oparciu o prowadzoną działalność gospodarczą.
Działania towarzyszące (szkolenia) zostaną przeprowadzone w poszczególnych miejscowościach województwa opolskiego, w których realizowany jest Podprogram 2019.
Przy składaniu oferty należy podać :
- CV zawierające klauzulę „Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych zawartych w niniejszym dokumencie do realizacji procesu rekrutacji zgodnie z ustawą z dnia 10 maja 2018 roku o ochronie danych osobowych (Dz. Ustaw z 2018, poz. 1000) oraz zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO).”
- Wycenę pojedynczego szkolenia.
- Dane kontaktowe Firmy - jeśli dotyczy ( adres e –mail , telefon).
Ofertę złożyć należy do dnia 31.07.2019r. osobiście u zamawiającego - Bank Żywności w Opolu oddział w Luboszycach ul. Czarnowąska 5a, 46-022 Luboszyce.
Podprogram 2018 - efekty realizacji
- Kategoria: Działania Towarzyszące 2018
- Odsłony: 188
PODPROGRAM 2018 – efekty
- Bank Żywności w 2018/2019 realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
3. Współpracowaliśmy z 56 Organizacjami Partnerskimi Lokalnymi z terenu województwa opolskiego.
4. Pomoc żywnościowa trafiła do 20 438 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa opolskiego.
5. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 1008,3114 ton żywności;
- 83 861 paczek żywnościowych;
- 0 posiłków;
6. W ramach Podprogramu 2018 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 89 warsztatów edukacyjnych, w których wzięły 2223 osoby
7. Rodzaje warsztatów:
- • Ekonomiczne - 22 spotkania dla 542 uczestników
- • Dietetyczne – 29 spotkań dla 747 uczestników
- • Kulinarne – 38 spotkań dla 934 uczestników
Spotkanie podsumowujące realizację Podprogramu 2018.
- Kategoria: Działania Towarzyszące 2018
- Odsłony: 281
25 czerwca 2019 r. w Banku Żywności w Opolu z siedzibą w Luboszycach odbyło się spotkanie podsumowujące realizację Podprogramu 2018. Zebranie odbyło się na terenie Bazy Magazynowej w Luboszycach. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciele:
- Wydziału Pomocy Społecznej i Zdrowia Opolskiego Urzędu Wojewódzkiego w Opolu,
- Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Opolu,
- Banku Żywności w Opolu,
- Ośrodków Pomocy Społecznej,
- organizacji realizujących Podprogram 2018 oraz zaproszeni goście.
Prezes Banku Żywności - Pan Jan Burniak - powitał przybyłych gości i przedstawicieli organizacji, które w województwie opolskim realizowały Podprogram 2018.
Wiceprezes p. Edward Ambicki przedstawił i szczegółowo omówił realizację POPŻ Podprogram 2018 w zakresie Administracji, Transportu, Magazynowania (ATM) i Działań Towarzyszących realizowanych przez organizacje w województwie opolskim.
Podczas spotkania przedstawiono wyniki kontroli i omówiono wnioski i uwagi wynikające z przeprowadzonego monitoringu.
Na zakończenie p. Edward Ambicki Wiceprezes Banku Żywności w Opolu przedstawił zakres działań wynikających z nowych Wytycznych Instytucji Zarządzającej IŻ (MRPiPS) na Podprogram 2019, który realizowany będzie od sierpnia 2019 r. do czerwca 2020.
Kontrola realizacji Podprogramu 2018
- Kategoria: Działania Towarzyszące 2018
- Odsłony: 260
W dniach 13 – 25 czerwca 2019 r. przedstawiciele Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa - Oddział Terenowy w Opolu przeprowadzili kontrolę realizacji Podprogramu 2018 w zakresie:
a) Administracji, Transportu, Magazynowania (ATM) ,
b) Działań Towarzyszących – przeprowadzono kontrole sposobu prowadzenia warsztatów: dietetycznych, kulinarnych i ekonomicznych.
Walne Zebranie Banku Żywności w Opolu
- Kategoria: Działania Towarzyszące 2018
- Odsłony: 390
16 maja 2019 r.
w Miejskim Centrum Organizacji Pozarządowych w Opolu odbyło się Walne Zebranie Banku Żywności w Opolu podczas którego:
- przedstawiono Sprawozdanie z działalności Zarządu i Komisji Rewizyjnej za 2018 r,
- zatwierdzono sprawozdanie merytoryczne i finansowe za 2018 rok,
- udzielono absolutorium dla Zarządu za 2018 r.,
- przedstawiono i zatwierdzono do realizacji Plan Działalności na 2019 r.,
- ustalono wysokość stawek na 2020 rok - ( 3zł. na członka organizacji w skali rocznej)
Infografika POPŻ 2018
- Kategoria: Działania Towarzyszące 2018
- Odsłony: 478
Informacja o przeprowadzonych kontrolach w zakresie ATM Podprogram 2018
- Kategoria: Działania Towarzyszące 2018
- Odsłony: 556
23 stycznia 2019 r. pracownik Banku Żywności w Opolu przeprowadził kontrole w:
- Ośrodku Pomocy Społecznej w Głogówku,
- Stowarzyszeniu Centrum Rozwoju Społeczno - Zawodowego „NAPRZECIW”w Głubczycach,
- Ośrodku Pomocy Społecznej w Branicachw
ramach realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym,zgodnie z podpisanymi Umowami na dostarczenie i dystrybucję artykułów spożywczych. Przeprowadzone kontrole nie wykazały uchybień i zostały pozytywnie ocenione.